Мінфін отримав доступ до банківської таємниці та реєстрів для верифікації пенсій і субсидій

адвокат Богдан Черноуз

Мінфіну знову відкрили безперешкодний доступ до персональних даних українців.

27 грудня 2018 року вступили в силу зміни до Бюджетного кодексу України, згідно з якими Мінфін має право на безоплатне отримання інформації, що містить банківську таємницю, персональні дані, і на доступ до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів і банкам даних, власником (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Безперешкодний доступ до персональних даних Мінфіну надали для верифікації та моніторингу пенсій, допомоги, пільг, субсидій, інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, з метою забезпечення адресності та недопущення призначення, нарахування або здійснення неправомірних соціальних виплат.

Для отримання і обробки персональних даних Міністерство фінансів не вимагає отримання на це попередньої згоди індивідів, але обробка і захист персональних даних повинні здійснюватися з дотриманням законодавства про захист персональних даних і в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.

Порядок здійснення верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат визначить Кабмін.

Відповідні зміни передбачені Законом 2621-VIII.

Відзначу, що така ж норма була визнана неконституційною: згідно з рішенням КСУ № 7-р/2018 у міністерства можуть бути повноваження щодо отримання та обробки інформації, що містить персональні дані, тільки для досягнення легітимної мети. Але при відсутності кордонів дискреції стосовно подальших дій з інформацією неможливий навіть мінімальна захист суб’єкта персональних даних, не забезпечена передбачуваність застосування окремих положень цієї норми.


адвокат Богдан Черноуз

професійна юридична допомога тел. +38 066 17 99 208