Як відкликати згоду на обробку персональних даних

Відповідне роз’яснення Міністерства юстиції України підготовлено у відповідь на запит про надання інформації щодо відкликання згоди на обробку персональних даних. У документі зазначено, що відкликання згоди можливий лише щодо майбутньої обробки персональних даних, але не тих даних, які вже були оброблені.

Міністерство юстиції України у листі № 5543-0-33-13/6.1 повідомляє, що п. 11 ч. 2 ст. 8 Закону «Про захист персональних даних» передбачено право суб’єкта персональних даних відкликати згоду на обробку персональних даних.

Беручи до уваги те, що згідно ст. 11 Закону згода є лише однією з підстав обробки персональних даних, відкликання згоди можливий лише у випадку обробки персональних даних відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 11 Закону.

Виходячи з положень ст. 2 Закону, згодою на обробку персональних даних є добровільне волевиявлення фізособи (за умови його обізнаності) щодо надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, викладене у письмовій формі або у формі, яка дає можливість зробити висновок про його надання. Власником персональних даних є фізособа чи юрособа, якій законом або за згодою суб’єкта персональних даних надано право на обробку цих даних, яка затверджує мету обробки персональних даних, встановлює склад цих даних та процедури їх обробки, якщо інше не визначено законом.

Отже, відкликання згоди на обробку персональних даних повинно бути адресовано лише власнику персональних даних.

Також необхідно відзначити, що надання згоди на обробку персональних даних за своєю правовою природою є правовою угодою відповідно до ст. 202 Цивільного кодексу України. У той же час ст. 214 ЦК України встановлено, що відмова від правового правочину вчиняється у такій самій формі, в якій він був вчинений.

Відкликання згоди можливе лише щодо майбутньої обробки персональних даних, але не тих даних, які вже були оброблені. Рішення і процеси, які були здійснені під час обробки персональних даних, не можуть бути анульованими.

Проте у власника персональних даних разом з отриманням відкликання згоди суб’єкта персональних даних більше не існує правових підстав для зберігання персональних даних, якщо терміни зберігання таких даних не визначені законодавством ( ст. 15 Закону).

Враховуючи вищевикладене, правовідносини щодо відкликання згоди на обробку персональних даних є повністю врегульованими в законодавстві України, отже, немає необхідності в розробці нового нормативно -правового акту в цій сфері, більше того, навіть відсутні і правові підстави для його розробки. Також зазначається, що ст. 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі.

Поділитись публікацією:

столичний адвокат Київ украдвокат