Особи, що самовільно відключили центральне опалення – все одно платять за послуги

адвокат Богдан Черноуз

Самовільне відключення від мереж централізованого опалення не є підставою для звільнення від оплати за послуги теплопостачання.

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 11 листопада 2015 року розглянув справу № 6-1192цс15 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого опалення і обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

опалення тепло радіатор дім

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Відповідно до статті 19 Закону України «Про теплопостачання» споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Відповідно до Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 21 липня 2005 року № 630, споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води.

Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства. Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється. Підведення централізованого опалення до стояка в межах квартири свідчить про виконання послуг позивачем.

Таким чином, КП «Ізмаїлтеплокомуненерго» виконало свої зобов’язання з надання послуг централізованого опалення, а відповідач зобов’язаний оплатити надані послуги.

У разі наміру споживача припинити надання послуг з централізованого теплопостачання, останній не позбавлений можливості передбачений законом спосіб провести відключення квартири від мереж теплопостачання.

Таким чином, самовільне відключення від мереж централізованого опалення не є підставою для звільнення від оплати за послуги теплопостачання.


адвокат Богдан Черноуз

професійна юридична допомога тел. +38 066 17 99 208